Kaj moram vedeti pred vgradnjo parketa?

V neogrevane, senitarne, vlažne prostore in zunanje površine se parketa ne vgrajuje.

Zavedati se je potrebno, da so podnice v paketih lahko različnih odtenkov, zato je priporočeno prebiranje po odtenkih glede na željeni vzorec (v primeru, da stranka to želi).

Parketne podnice je potrebno pred polaganjem vizualno pregledati in neustrezne podnice izločiti.

Glede na to, da se položen parket rasteza in krči, je potrebno ob stenah in diletacijskih spojih predvideti dovolj velike odmike in fuge. Odmiki in fuge morajo pri manjših suhih prostorih znašati vsaj 10 mm, v večjih prostorih in prostorih z nestabilno klimo pa jih je nujno potrebno povečati. Pri masivnem parketu morajo biti diletacijski spoji posebej veliki.

Parket se mora pred polaganjem v originalni embalaži skladišči 48 ur v prostoru kjer se bo polagal. Temperatura v prostoru pa mora biti vsaj 15 °C.

Pakete parketnih podnic je potrebno odpirati neposredno pred polaganjem. Parketne podnice, ki se jih trenutno ne rabi pa je potrebno ponovno zapakirati in zalepiti v pakete.

Med polaganjem parketa mora biti temperatura prostora vsaj 15°C, relativna zračna vlaga pred, med in po polaganju pa mora biti 50 – 60 %.

Dvosloni in večslojni ter masivni parket se lepi na tla po celotni površini. Troslojni parketi pa so namenjeni plavajočemu polaganju ali pa se jih lepi na podlago.

Podlaga

Podlaga za vgradnjo parketa mora biti trda, kompaktna in ravna. Če temu ni tako, jo je potrebno sanirati še pred polaganjem parketa.

Pred polaganje parketa morajo biti suhi tlaki oz. estrihi očiščeni vseh nečistoč.

Dovoljena vlažnost podlage pred polaganjem parketa:

  • Cementni estrih do 2,0 %, v primeru talnega gretja pa do 1,8 %.
  • Anhidritni estrih do 0,5 %, v primeru talnega gretja pa do 0,3 %.

Stare keramične ploščice so lahko primerna podlaga za polaganje parketa, vendar le v primeru, ko je zagotovljena hidroizolacija. Pred lepljenjem parketa na staro keramiko je le-to potrebno dobro očistiti in premazati s primernim prednamazom.

Stare tekstilne talne obloge niso primerna podaga za polaganje parketa, medtem ko so stare PVC obloge in obloge iz plute pogojno primerne za plavajoče polaganje parketa, vendar le v primeru, da so prilepljene na podlago po celotni površini.

Podlaga za talno ogrevana tla

Na talno ogrevana tla se polaga le talne obloge, ki so namenjene talnemu gretju. Vgradnjo parketa na električno talno ogrevanje odsvetujemo.

Dimenzijsko manj stabilne lesne vrste (npr. bukev, javor, oljka…) se v primeru talnega ogrevanja odsvetujejo.

Najvišja dovoljena temperatura parketa je 25 °C.

Topfloor

Parketi in talne obloge.

Bento d.o.o.

Ljubljanska cesta 26
SI-8000 Novo mesto

Tel.: +386 51 760 007
E-mail: topfloor.parket@gmail.com

Želite izvedeti več o talnih oblogah, aktualnih akcijah in našem delu?

Spremljajte nas na Facebook-u.