Pogosta vprašanja

Kdaj je najprimernejši čas za polaganje ali obnovo parketa?

Za polaganje ali obnovo parketa je pomembno, da je v prostoru najmanj 15°C.  V primeru, da se pozimi objekt ustrezno ogreva, je za polaganje ali obnovo parketa primeren vsak letni čas.

Ali se pri parketarskih delih pojavljajo škodljivi hlapi?

Pri delu se pogosto uporabljajo sredstva, ki imajo močnejši vonj, vendar pa se ga ob končani reakciji in po ustrezno prezračenem prostoru ne zazna več. Pri svojem delu uporabljamo samo preverjena in ustrezno testirana vezivna sredstva in lake.

Ali se pri brušenju parketa veliko praši?

Sodobni stroji za obdelavo in rezanje lesa imajo urejeno odsesavanje, zaaradi česar se minimalno praši. Po končanem brušenju izvajalec v veliki meri odstrani preostali prah. Kljub vsemu se priporoča, da se končno beljenje sten opravi po zaključku vseh gradbenih in parketarskih del.

Kdaj je potrebno suhe tlake izravnavati z izravnalno maso?

Ravnost tlaka preveri parketar pred polaganjem parketa. Izravnavanje z maso je potrebno v primeru, da je tlak neraven, ali če je potrebno urediti višinske razlike med prostori ter ostalimi talnimi oblogami.

Koliko časa se suši izravnalna masa?

Čas sušenja izravnalne mase je odvisen od debeline nanosa. Osnovna izravnava v debelini 3 mm se posuši v 24 urah. Za parket se uporabljajo posebne mase, ki so drugačne od tistih za keramične ploščice.

Kako je s parketom in talnim ogrevanjem?

Na talno ogrevana tla se lahko položijo parketi, ki so namenjeni talnemu gretju. Ti parketi so običajno sestavljeni iz več slojev in že tovarniško gotovo izdelani. Debelina parketa je med 10 in 15 mm, odvisna pa je od velikosti podnic – večja kot je podnica, debelejši je parket.

Ali se parketi na talnem gretju lepijo na suhe tlake?

V primeru, da se parker polaga na talno ogrevan estrih, se priporoča polno lepljenje na podlago. Na ta način se doseže maksimalen izkoristek in nemoteno ogrevanje površine.

Temperatura gretja prostor v primeru, da je na talno ogrevanje položen parket?

Najvišja dovoljena temperatura ogrevalne vode, kjer so položeni parketi, je 30°C. Temperatura tal ne sme presegati 25°C.

Kdaj se lahko prične hoditi po novem parketu?

V primeru, da je bil položen tovarniško izdelan gotvi parket (polno lepljen na podlago), se lahko po njem hodi po 24ih urah, polno pa se ga lahko obremeni po treh dneh. Če je parket položen plavajoče, se ga lahko prične uporabljati takoj po položitvi. V kolikor je parket lakiran na objektu, se lahko po njem hodi v roku 24 ur po končnem lakiranju, polno pa se ga lahko obremeni po 2 – 3 tednih, ko lak doseže končno trdoto.

Ali je oljen parket primeren za uporabo?

Oljen parket je bolj topel in naraven na dotik, kot lakiran parket. Z negovalnimi sredstvi za oljene parkete pa se ga z lahkoto vzdržuje.

Kdaj je potrebno oljen parket ponovno naoljit?

Parket je potrebno ponovno naoljiti, ko se po mokrem čiščenju pričnejo videti sledi obrabe na bolj frekventnih mestih. Pogostost oljenja je v korelaciji z uporabo in kulturo bivanja – v dnevnih prostorih se običajno olji na 2-3 leta, v spalnih prostorih pa na 5 let ali več. Na bolj obremenjenih površinah (npr.: ob vhodu, okrog mize) se lahko parket pogosteje naolji. Oljenje lahko izvede stranka sama ali pa parketar, ki parket očisti in naolji strojno.

Kako se čisti oljen parket?

Oljen parket se čisti z metlo, sesalcem ali pa ga obrišete s krpo. Pri mokrem čiščenju je v vodo potrebno dodati čistilo za oljene parkete, krpo pa je potrebno dobro ožeti.

Kolikokrat je polakiran parket?

Tovarniško izdelan gotovi parket je običajno lakiran v sedmih tankih slojih, medtem ko je parket, ki se lakira na objektu lakiran v treh slojih. Skupna debelina laka je približno enaka, saj predpisi določajo, kolikšna je priporočljiva debelina laka za parket. V primeru, da je lak predebel, lahko lak poči, če pa je sloj laka pretanek pa ne nudi ustrezne zaščite.

Kdaj se priporoča obnova lakiranega parketa?

Obnova lakiranega parketa se priporoča še preden se na parketu pojavijo mesta, ki niso več zaščitena z lakom, saj lahko v nasprotnem primeru prične parket lokalno siveti in oksidirati. Obnova parketa se priporoča tudi v primeru, ko je na parketu več poškodb, ki jih ni mogoče lepo popraviti in se vam zdijo moteče. Ob normalni uporabi se lakiran parket obnavlja na 15 do 20 let. Obnova parketa zajema brušenje parketa, kitanje rež in popravilo globjih poškodb ter ponovno lakiranje ali oljenje parketa.

Parket v kopalnici?

Parket se lahko položi tudi v kopalnici, priporoča pa se masivni teakov les, ki velja za najbolj stabilno lesno vrsto. Za površinsko zaščito teakovega lesa se priporoča oljenje. Za vgradnjo parketa v kopalnice in savne se lahko uporabi tudi termično obdelan parket, ki zaradi obdelave ne absorbira tolikšne količine vode, kot navaden les.

Katere vrste lesa so primerne za zunanje terase?

Za zunanje lesene pode lahko uporabljamo več vrst lesa, npr. teak, ipe, sibirski macesen, cumaru, tali, iroko, garapo, termo jesen… Omenjenim vrstam lesa je skupna odpornost na ekstremne klimatske pogoje, katerim so izpstostavljeni skozi dolgo življensko dobo. Vse vrste lesa zaradi klimatskih vplivov (sonce, dež, sneg…) sčasoma posivijo, kar predstavlja njihovo lastno zaščito pred propadanjem.

Kakšna je trajnost zunanih lesenih talnih oblog?

Trajnost zunanjih lesenih talnih oblog je odvisna od vrste lesa, kot tudi od strokovne montaže. Pod položeno talno oblogo mora namreč biti urejeno ustrezno odvodnjavanje in prezračevanje podnic. V tem primeru je trajnost lesene terasne obloge lahko 20 let in več.

Kako se vzdržuje zunanje lesene talne obloge?

Lesen terasni pod ne potrebuje posebnega vzdrževanja. Lahko se ga prepusti vsem vremenskim razmeram, vendar bo v tem primeru posivel in se bo s to sivo patino sam zaščitil pred propadanjem. V primeru, da želite, da les obdrži prvotno barvo pa ga je potrebno vsaj enkrat na leto očistiti in premazati z oljem za terase.

Potrebujete strokoven nasvet, ponudbo ali naše storitve?

Topfloor

Parketi in talne obloge.

Bento d.o.o.

Ljubljanska cesta 26
SI-8000 Novo mesto

Tel.: +386 51 760 007
E-mail: topfloor.parket@gmail.com

Želite izvedeti več o talnih oblogah, aktualnih akcijah in našem delu?

Spremljajte nas na Facebook-u.