Čiščenje in vzdrževanje lesenih talnih oblog

Splošno o vzdrževanju in čiščenju parketa

Lesene talne obloge potrebujejo ustrezno vzdrževanje in nego.

Po parketu ne drsajte s pohištvom pač pa le-tega premikajte tako, da ga dvignete. Poškodbe parketa boste zmanjšali s podlogami iz filca na nogah miz in stolov ter z ustreznimi kolesci ali podlogami pod pisarniškimi stoli.

Na vhod namestite kakovosten predpražnik, ki bo učinkovito odstranjeval umazanijo, kamenčke in vlago s čevljev.

V primeru razlitja voda ali drugih tekočin po parketu, je potrebno tekočino nemudoma obrisati. Madeže rdečega vina ali kave je potrebno takoj odstraniti, saj lahko pustijo trajne madeže.

Parket lahko poškodujejo tudi preveč mokre oz. premalo ožete krpe za čiščenje parketa, zato le-to dobro ožemite.

Za čiščenje suhe umazanije uporabimo sesalec z mehkim nastavkom ali metlo.

Na dolgo življensko dobo parketa vpliva tudi temperatura v prostoru, ki naj bi se gibala okoli 20°C, ter relativna zračna vlaga, ki naj bi bila 50 – 60 %. Omenjene klimatske pogoje lahko spremljate z elektronskim merilnikom vlage ali vremensko uro. S pomočjo vlažilnikov zraka pa je moč vzdrževati optimalno relativno zračno vlago.

Vzdrževanje in čiščenje lakiranega parketa

Po končani montaži lakiranega parketa je potrebno le-tega očistiti. Tla je potrebno temeljito posesati, da se odstranijo vse suhe nečistoče, nato pa površino očistimo z mehko krpo in čistilom za lakirane površine.

Dodatno lahko parket zaščitimo s sredstvom za nego parketa, ki vsebuje tudi dolčen odstotek laka.Tovrstno nego je priporočeno izvajati 1 – 2 krat letno, saj na ta način prekrijemo drobne praske ter osvežimo lak. Pri izvajanju nege parketa upoštevajte navodila proizvajalca ter se zavedajt, da so tla nekaj ur po nanosu sredstva nepohodna.

Za mokro čiščenje parketa vedno uporabljajte dobro ožeto krpo, saj bo v nasprotnem primeru prišlo do poškodbe parketa.

Glede odstranjevanja bolj agresivnih madežev se posvetujte s strokovnjakom. Strokovnjak vam bo namreč svetoval primernost uporabe različnih čistil za odstranjevanje specifičnih madežev.

V primeru, da se na parketu pojavi večja obraba laka, je potrebno parket ponovno prebrusiti in prelakirati.

Vzdrževanje in čiščenje oljenega parketa

Po končani montaži oljenega parketa je potrebno le-tega očistiti. Tla je potrebno temeljito posesati, da se odstranijo vse suhe nečistoče, nato pa površino očistimo z mehko krpo in čistilom za oljene površine. Za oljenje parketa se tako uporabljajo olja, ki poudarijo naraven videz lesa in povečajo odpornost proti obrabi, umazaniji in vlagi.

Za mokro čiščenje parketa vedno uporabljajte dobro ožeto krpo, saj bo v nasprotnem primeru prišlo do poškodbe parketa. To še posebaj velja za oljen parket.

Za nego večjih oljanih površin je priporočena uporaba dveh veder. V enem vedru naj bo zgolj voda, ki je namenjena izpiranju krpe, v drugem pa naj bo voda pomešana s čistilnim sredstvom. Krpo vedno izperemo v čisti vodi, šele nato jo pomočimo v vodo s čistilnim sredstvom. Ko tla očistite s čistilom za oljene površine, površine ne čistite več z vodo, saj bi tako izprali zaščitni sloj. Po čiščenju parketa s sredstvom za oljen parket je potrebno počakati nekaj minut, da se sredstvo v tla dobro vpije, nato pa je tla potrebno zbrisati s suho krpo in sicer v smeri lesenih vlaken.

Naj poudarimo, da je potrebno oljena tla redno vzdrževati s čistilom za oljene površine. Na začetku je priporočeno takšno čiščenje tal izvajati tedensko oz. se pogostost čiščenja izvaja glede na obremenitev tal, vendar vsaj enkrat mesečno. Po vsakem čiščenju tal s čistilom za oljene površine bo parket manj dovzeten na madeže in umazanijo.

Glede odstranjevanja bolj agresivnih madežev se posvetujte s strokovnjakom. Strokovnjak vam bo namreč svetoval primernost uporabe različnih čistil za odstranjevanje specifičnih madežev.

Da bo oljen parket ostal lep, nepoškodovan ter da mu podaljšamo življensko dobo, je potrebno oljenje periodično ponavljati. Glede na to, da pri svojem delu uporabljamo najbolj kakovostna olja proizvajalca Loba, je ponovno oljenje potrebno opravljati vsake tri leta oz. je to odvisno od frekvenčnosti in obremenjenosti uporabe talne obloge. S ponovnim oljenjem parketa nikar ne odlašajte tako dolgo, da bo parket ostal popolnoma brez zaščitnega sloja ter da postane obrabljen, saj bo s tem parket izgubil na izgledu, katerega je kasneje težko popolnoma obnoviti.

Za ponovno oljenje parketa je priporočeno, da ga izvaja strokovnjak, saj je postopek oljenja konpleksen in zahteva strojno vtiranje olja v parketna vlakna. Tudi po ponovnem oljanju je potrebno parket dodatno zaščititi pred umazanijo in madeži in sicer s sredstvom začiščenje oljenega parketa (postopek je enak, kot pri negi novega oljenega parketa).

Topfloor

Parketi in talne obloge.

Bento d.o.o.

Ljubljanska cesta 26
SI-8000 Novo mesto

Tel.: +386 51 760 007
E-mail: topfloor.parket@gmail.com

Želite izvedeti več o talnih oblogah, aktualnih akcijah in našem delu?

Spremljajte nas na Facebook-u.